Rólunk


A Tandem-Szem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy látássérült emberek, látó társak segítségével kerékpározhassanak, s ez által legyen olyan sportolási lehetőségük, melyen keresztül tágulhat számukra a világ.
Az időközben szerzett tapasztalások hamar azt a felismerést hozták, hogy működésünk olyan ennél jóval több és mélyebb, az integrációt és esélyegyenlőséget elősegítő üzenetet is hordoz, melyet kötelességünk átadni, megismertetni társadalmunk tagjaival.

Társadalmi szemléletformáló programok szervezői, aktív résztvevői lettünk.
Gyakran viszünk programokat iskolákba (esély óra), nyári napközis táborokba, de a felnőttek érzékenyítésére is nagy hangsúlyt fektetünk. (Munkahelyi érzékenyítés, csapatépítés)
Ezen alkalmak folyamán a résztvevők hasznos információkat tudhatnak meg a látássérülésről, a vak és gyengén látó embertársak mindennapi életéről, társadalmi helyzetéről. A sport mellett megismerkedhetnek a vakvezető kutya áldásos munkájával, és játékos feladatok formájában kipróbálhatnak speciális segédeszközöket, akadálymentesített használati tárgyakat…

Látássérültek és ép látók, tabuk nélküli egységes közösségévé kovácsolódtunk. Nap mint nap tanuljuk és gyakoroljuk egymás iránt a feltétel nélküli elfogadást.
A látássérültek természetes közegben, valóságos élethelyzeteken keresztül érzékenyítik a látókat, akik ennek eredményeképp viszonzásul első sorban az EMBERT és nem a fogyatékkal élőt látják társaikban. Ők már tudják, hogy a látássérült nem sajnálatra, hanem értő segítségre érdemes, esetenként speciális igényű, de mindenképpen velük egyenrangú hétköznapi embertárs.
Mindezeknek köszönhetően a látássérültek sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb lelkületűek lehetnek, mely kihat az emberei kapcsolataikra, a munka világában való boldogulásukra és nem utolsó sorban arra a képre is, melyet önmagukról alkotnak. A közösség folyamatosan fejlődik, formálódik emberi és sportteljesítmény tekintetében is.

Évről évre ennek az egységességnek köszönhetően lelkesen és sikeresen veszünk részt olyan rangos hazai kerékpáros sportrendezvényeken mint a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Ultramaraton (2012-ben és 2016-ban tandem kategóriában első helyezés). Balaton-kör, Byke Run Fest Ausztria, Móri Karika… 2009 óta évente került megrendezésre a Győri Futóbarátok Klubjával közösen a „Győr-Lipót futó és kerékpárverseny” A közös sportolás mellett nagy igény mutatkozik tagjaink részéről a kultúra iránti érdeklődésre is. A kettő ötvözésére tervezünk kerékpáros kirándulásokat olyan magyarországi (Tisza-Tó) és külföldi (Felvidék) helyekre, ahol a magyar történelem fontosabb momentumai alakultak, vagy természetrajzai, építészeti szempontból csodálatra méltóak.

2012-ben saját kezdeményezésből kiindulva egy sikeres, határokon átívelő
„Irány London!”
elnevezésű nagy projektet teljesíthettünk, melynek során 16 nap, kerékpározással, 2.000 km megtételével jutottunk el a londoni Paralimpia nyitóünnepségére. Utunk során a minket fogadó országok településein hívtuk fel az emberek figyelmét a fogyatékkal élő sportolók, paralimpikonok sportteljesítményének minél szélesebb körű elismertetésére. E mellett célunk (volt) példaként állni azon fogyatékkal élő embertársaink előtt, akik úgy érzik, számukra ebben a helyzetben nincsenek lehetőségek, célok.

2017-ben ünnepeltük az Egyesület fennállásának tizedik évfordulóját. Büszkék vagyunk arra, hogy minden viszontagság, nehézség ellenére is tartalmas évtizedet tudhatunk magunkénak. Olyan baráti csapat maradtunk, akik mindig újabb és újabb célokat tűzünk ki magunk elé és meg is valósítjuk azokat.

2021. 07.17. napjától “TANDEM-SZEM Látássérültek Integrációját Segítő Egyesület” néven folytatjuk korábban megkezdett munkánkat, hogy szemléletformáló, és társadalomépítő munkánkat még szélesebb körbe kiterjeszthessük.